Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

65 év után ugyanott kérte Isten áldását a békéscsabai házaspár

Bánszkyék: a türelem és a hűség a hosszú házasság titka

Családjuk tagjai mellett tisztelőik, az egyházból megismert barátaik is köszöntötték Bánszky Mihályt és feleségét, Andó Magdolnát, akik 65. házassági évfordulójukat ünnepelték a minap.

 

Az irigylésre méltó testi és szellemi egészségnek örvendő 90 éves Miska bácsi és három évvel fiatalabb felesége 1948. június 13-án az evangélikus kistemplomban fogadott egymásnak örök hűséget, most ugyanott kérték Isten további áldását közös életükre.

- Ebben a változó világban is vannak állandó dolgok. Ilyen az önök házassága is, melynek koronája, egyben összekötő kapcsa Jézus Krisztus – mondta igehirdetésében Kutyej Pál Gábor. A lelkész hozzátette: az éltető, hordozó és szerető Isten adta e frigyre az áldást 65 éve, és ő ma és mindörökké ugyanaz. Ugyanazt ígéri ma is, sőt még többet, az örök életet.

Az istentiszteleten, majd a szeretetvendégségen részt vett dr. Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere is, aki elérzékenyült szavaival és szép ajándékkal köszöntötte a párt. Áldáskönyvet ajándékozott nekik Abelovszky László, az egyházközség felügyelője, aki kiemelte: a gyülekezet tagjai és a jövő generációi elé példát állított a Bánszky házaspár a hitben, szeretetben megélt örömtelien hosszú házasságával, az Istentől és az egyházról soha el nem távolodó életükkel.

Kedves színfoltként a parókia bibliatermében megnyílt a korábban évtizedeken át bútorasztalos mesterként dolgozó Miska bácsi értékes intarziából összeállított kiállítás, melyet Szeverényi Mihály békéscsabai festőművész méltatott. A festőállványokra helyezett alkotások több mint 40 alkotó év keze munkáját dicsérik, zömében tájképek, csendéletek jelennek meg rajtuk.

Érdekesség, hogy Bánszky Mihály betöltve a kilencven esztendőt, a mai napig készít intarziákat, emellett sokat publikál. Az elmúlt évtizedekben megírta például a békéscsabai KIE (Keresztény Ifjúsági Egyesület) történetét. E szervezetnek egykor – 1950-es feloszlatása előtt – maga is laikus igehirdető munkatársa volt, és a feleségét is az egyik KIE rendezvényen pillantotta meg először – amint felidézte Bánszky Mihály. Elmondták még, hogy a hosszú, boldog házasság titka a türelem egymás iránt, hogy minden helyzetben társuk mellett álljanak, valamint a hűség. Az igehirdető lelkésszel összhangban azt vallotta e sorok írójának az (örökifjú) házaspár, hogy a házasság hármas kötés: asszony, férfi és Isten hármasáé. Szegfű Katalin

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2018. január »
január
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031