Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

Tíz éve Békéscsabán iktatták be Gáncs Péter püspököt

Aligha volt sok annál jobb döntésem tízéves szolgálatom alatt, mint hogy ide, Békéscsabára hoztuk iktatásomat. Örülök, hogy innen indulhattam a szolgálatba és jó ide, a startkőre időnként visszatérni – fogalmazott Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület elnök-püspöke szeptember 1-jén a Békéscsabai Nagytemplomban tartott istentiszteleten, melynek során megemlékeztek az éppen egy évtizeddel ezelőtt történt püspökiktatásra.

Gáncs Péter igehirdetésének alapigéje ugyanaz volt, mint akkor. János evangéliuma 21. fejezete 15-16. versei alapján: „Legeltesd és őrizd az én juhaimat!”

- Tíz év, tudom, nem nagy idő, de nekem egy lehetőség arra, hogy most újra megálljak itt hálatelt szívvel a Békéscsabai Nagytemplom oltára előtt, ránézzek a Főpásztorra, és megkérdezzem tőle, ő hogyan látja, mennyit sikerült az ő tíz évvel ezelőtti parancsából, megbízásából teljesíteni. Hányszor sikerült valóban legeltetni és őrizni, és sikerült megtartani és hányszor nem a rám bízottakat. Hányan vesztek el, talán azért mert én nem figyeltem eléggé rájuk, nem azt mondtam, nem azt tettem, amit a Főpásztor szeretett volna. Mégis úgy érzem, lehetőség számomra, hogy a tizedik évfordulón innen indulhatok pásztorolt pásztorként tovább – fogalmazott a püspök.

Az istentiszteleten a békéscsabai egyházközség igazgató lelkésze, Kutyej Pál Gábor és a Kelet-Békési Egyházmegye esperese, Kondor Péter is szolgált, mások mellett köszöntve a vendégeket. Köztük is Szabó Lajost, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorát, Szabóné Mátrai Mariann püspök-helyettest, és dr. Rück Andrást, a Kelet-Békési Egyházmegye felügyelőjét, aktív és nyugdíjas lelkészeket, valamint híveket közelről s távolról.

Kondor Péter köszöntőjében kiemelte, hogy az ünnepi istentisztelet jó alkalom visszatekinteni az áldásokkal teli útra, nem feledve, hogy hány és hány sürgető feladat van még előttünk. Ezekhez kívánt mindenekelőtt Istentől átvett bölcsességet Gáncs Péternek.

A jubiláló püspök rendhagyó ajándékot is kapott. A jó nevű helyi festőművész, Várkonyi János jellegzetes csabai házat megörökítő alkotása mellett egy cserépnyi (nem tévedés) csabai vastagkolbászt.

Az istentiszteleten Gáncs Péter sorra vette, hogy az elmúlt 10 évben mi minden hozta vissza Békésbe. Itt volt az első ordinációja, itt szentelte az egyetlen templomot, a fényesi temetőkápolnát, intézmények avatásán, az oltárkép szentelésén, sok lelkészi, pedagógiai találkozón, konferencián és megemlékezésen vett részt. Kiemelte, hogy itteni művész, a gimnázium művésztanára, Korcsog Erzsébet készítette el az egyházkerület szárba szökkenő gabonát ábrázoló logóját, de mindezek mellett a legnagyobb öröm számára a békéscsabai evangélikus óvoda elindulása, melyet hosszabb ideje olyannyira szorgalmazott.

Szegfű Katalin

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2017. december »
december
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031